Vi människor fungerar på olika sätt. Vad som är normal temperatur för en person kan vara för varmt eller för kallt för en annan. En rumstemperatur på mellan 19-21 grader är en normal inomhustemperatur vintertid. Naturligtvis kan det tillfälligt sjunka eller överstiga i din bostad.

Det första du ska göra om du upplever att det är kallt är förstås att mäta temperaturen. Du ska då mäta minst en meter in från ytterväggen och cirka en och en halv meter över golvet. Får du ett resultat på 19-21° C har du en normal inomhustemperatur. Är temperaturen lägre bör du felanmäla det till fastighetsskötaren.

Många tycker att det är behagligt med ett varmare inomhusklimat, men tänk på att varje grads höjning kostar ca 5 procent mer i driftskostnad. Uppvärmningen av våra hus är en mycket stor utgiftspost som kan påverka avgiftsnivåerna om den ökar för mycket.

Värmen styrs automatiskt

Det kan också vara bra att känna till något om hur värmesystemet i lägenheterna fungerar. Vi har ett centralstyrt uppvärmningssystem som b.la. styrs av utetemperaturen. Det innebär att sommartid och ibland även under vår,  höst och vinter stängs värmen av under de tider bostaden inte behöver värmas. Att elementen är kalla behöver alltså inte betyda att det är för kallt i bostaden.

Tips om du tycker att det är kallt inne

  • Använd gärna tofflor eller inneskor om du känner dig frusen.
  • Se till att luften runt värmelementen (radiator) kan cirkulera. För att få en jämn värme behöver luften kunna cirkulera runt termostatvredet. Tjocka gardiner etc gör att termostaten uppfattar rumstemperaturen högre än den egentligen är. Att ställa möbler direkt framför minskar också värmen i lägenheten.
  • Sömnen blir bättre i ett svalt sovrum – skruva hellre ner temperaturen än att ha fönstret öppet. Om du trots allt föredrar öppet fönster, stäng av elementen i rummet så att de inte jobbar extra för att kompensera draget från fönstret.
  • Vädra snabbt med korsdrag istället för att lämna fönstret öppet länge. Har du ett fönster eller en balkongdörr på glänt en längre tid så kyls både rummet och dess inredning ner.
  • Med nedfällda persienner nattetid så spar du värme. På dagen drar du upp persiennerna för att ta tillvara på solvärmen.