Bredband, TV, Telefon

Styrelsen har beslutat att införskaffa en kollektiv bredbandslösning och IP-telefoni till alla i föreningen. Vårt gemensamma bredband, som kommer att levereras av Bahnhof, kommer att kosta varje bostad 70:- per månad för 1000 Mbit/s. Denna kostnad kommer att läggas som en extra avgift på hyresavierna from 1 januari 2019. Alla medlemmar kommer att debiteras detta oavsett om ni använder er av tjänsten eller ej. Vi bedömer att det kommer att ge stora besparingar för en stor majoritet av föreningens medlemmar. Bahnhof erbjuder en trådlös router för 995 kr, som är färdig att användas, för de som vill. Det är naturligtvis frivilligt att köpa den. Den krävs dock om man vill använda sig av deras IP-telefoni och IP-TV. Bahnhof kontaktuppgifter finns här: https://www.bahnhof.se/. Har ni redan en egen trådlös router så kan den möjligen också fungera efter lite konfigurering.

Den preliminära tiden för installationsarbetet blir i början på september. Vi rekommenderar att ni har kvar era befintliga leverantörer till och med den sista oktober minst. Så fort vi får ett exakt datum så kommer det att skickas ut. En del kablar måste dras om i fastigheten för att allt skall fungera. Inget måste dras om i själva lägenheterna dock. Leveransen kommer att ske genom det gamla Bredbandsbolagets uttag i bostaden. Under installationen så måste installatören komma in i några av förråden i källaren på B6. Ni kommer att kontaktas separat.

Kunder hos Bredbandsbolaget

Har ni Bredbandsbolaget som leverantör idag så kan ni låta det avtalet löpa ut och få fortsatt leverans från dem i det uttaget. Ni kan INTE samtidigt få in Bahnhofs leverans. När ni väl vill gå över till Bahnhof så måste en sladd fysiskt kopplas om i källare. Föreningen kommer att samla in datum då ni vill att omkoppling sker. Det blir troligen mycket billigare för er att lägga alla era tjänster (TV, Telefoni & Bredband) hos Bahnhof så småningom eftersom ni endast betalar 70:- för internet-delen. Använder ni er av e-postadresser som slutar på “bredband.net” så kommer de troligen att sluta fungera när era avtal med Bredbandsbolaget går ut. Kontakta dem för exakt info om detta. Har du en router från Bredbandsbolaget så kommer den troligen inte att fungerar med Bahnhof.

Kunder hos Comhem

Har ni Comhem så levereras era tjänster från ett annat uttag. Bahnhof kommer då att kopplas in på ert Bredbandsbolaget uttag så fort installationen sker under hösten. Ni kan behålla era tjänster från Comhem tills vidare samtidigt som ni får leverans från Bahnhof. Det blir troligen mycket billigare för er att lägga alla era tjänster (TV, Telefoni & Bredband) hos Bahnhof så småningom eftersom ni endast betalar 70:- för internet och telefoni-delen. Använder ni er av e-postadresser som slutar på “comhem.se” så kommer de troligen att sluta fungera när era avtal med Comhem går ut. Kontakta dem för exakt info om detta. Har du en router från Comhem så kommer den troligen inte att fungerar med Bahnhof.

Kunder hos övriga leverantörer

Har ni Internet via det gamla telefonjacket så kommer den tjänsten inte att beröras. Bahnhof kommer att levereras via Bredbandsbolagets uttag i lägenheten.

Telefoni

Har ni vanlig telefoni så påverkas inte den tjänsten. IP-telefoni ingår i Bahnhofs leverans. Det kostar 199:- att portera (flytta numret) till Bahnhof. Detta är en engångskostnad. Beroende på vilken router man har så kan man möjligen koppla in en IP telefon i den eller så köper man en ny trådlös router från Bahnhof där man kan koppla in sin gamla telefon. Routern (Tilgin HG2501) kostar 995 kr och ger dig dessutom trådlöst internet i bostaden. IP-telefoni kostar endast när man ringer. Se priser och beställ på www.bahnhof.se. https://www.bahnhof.se/support/category/telefoni/fragor-och-svar-om-telefoni/1552

TV
Basutbud av analog TV kommer fortsatt att finnas tillgänglig via Comhem-jacket tills vidare. Vill man köpa till olika TV-paket så görs det på egen hand från sappa.se. Det kostar 395 kr i startavgift för att aktivera IP-TV funktionen. Beroende på vilken TV man har så kostar det mellan 195 kr och 1999 kr för att köpa till en TV-modul eller TV-box. Man måste även ha Bahnhofs router för att IP-TV skall fungera. Priset beror på vilken produkt man väljer och hur lång bindningstid man väljer på sitt TV-paket. Det enklaste TV-paketet heter Sappa Alltid (Baskanaler) och kostar 49 kr/mån och gäller för upp till 4 TV-apparater. Vill man ha TV tjänster via bredbandet så måste man köpa detta paket. Sedan tillkommer eventuella extra TV-paket ovanpå det. Mer information om TV-paketen och TV-boxarna finns på sappa.se. Det kan även gå bra att ta emot Teracoms marksända TV-sändningar genom en vanlig DVB-T2 box (Kostar 3-400 kr). Beror lite på antenn och lägenhet.

Det går att läsa mer om Bahnhof i följande dokument:

Välkommen som kund hos Bahnhof.pdf